REVIEW: Samsung Galaxy S 2 – The new king of Android?




Samsung već neko vrijeme uživa poziciju drugog najvećeg proizvođača mobitela na svijetu, odmah iza finskog giganta Nokije, konstantno povećavajući udio na svjetskom tržištu. Iza ovakvog uspjeha stoje godine rada, osluškivanja tržišta, prepoznavanja želje kupaca i naravno, kvaliteta proizvoda. Ako se, pak, fokusiramo na smartphone uređajevidjet ćemo da Samsung polako postaje jedan od najjačih igrača na tom polju.

Već je prošle godine, kada smo recenzirali Samsung Galaxy S, bilo sasvim vidljivo da Samsung misli ozbiljno u namjeri da postane proizvođač smartphonea broj 1. Naravno, u tom će mu naumu konce i dalje mrsiti, već afirmirani i dokazani, tajvanski HTC koji je sa svojim vrhunskim uređajima već neko vrijeme na samom vrhu. Nadalje, sa softverske strane gledano, Android se kao platforma pokazao kao pun pogodak za razvoj novih uređaja i uvođenje novih tehnologija, a s obzirom na udio u globalnom tržištu slobodno ga možemo nazvati brojem 1.

U ovoj recenziji govorimo o jednom od najviše iščekivanih smartphonea u ovoj godini. Samsung Galaxy S II i9100 uređaj je koji najbolje kombinira gore navedene značajke, a ujedno je i drugi smartphone s dvojezgrenim procesorom na našem tržištu.

    

Samsung Galaxy S II nema baš maštovit naziv, ali ima ono što je daleko važnije – ima sve. Dobro, skoro sve, jer bismo sada mogli cjepidlačiti i reći da je umjesto LED bljeskalice mogla biti ugrađena xenon. Kada je prošle godine prvi Galaxy S stigao u naše ruke proglasili smo ga objektivno najboljim Androidom, ali i općenito smartphoneom u tom trenutku, iako je bilo određenih dvojbi. Kasnije se pokazalo da upotrijebljeni RFS datotečni sustav nije bio najbolje rješenje i zahtijevao je intervenciju u vidu instalacije raznih lagfixzakrpi.

Sada, s novim Galaxyjem S 2 tih dvojbi nemamo. Štoviše, Smasung Galaxy S II još će neko vrijeme biti najbolji uređaj, iz jednostavnog razloga što mu se, osim modela HTC Sensation koji dolazi uskoro, ne nazire prava konkurencija. Naravno, ne treba zaboraviti ni LG Optimus 2X, kojeg smo također recenzirali, no zbog razlike u veličini zaslona usporedba u startu ne bi bila korektna.

O tome jesu li „dvojezgraši“ postigli kvantni skok, dalo bi se raspravljati, no ono što je sigurno je da nameću sasvim nove kriterije i jedan novi standard.


Vanjština
Mnogi se pitaju jesu li uređaji poput ovog preveliki. Naime, ovdje je prisutna jedna psihološka nota. Budući da smo do sada bili naviknuti na manje uređaje s manjim zaslonima te smo ih, na neki način, prihvatili kao standard logično je da nas prvi susret s nešto većim uređajem poput ovog dovodi u nedoumicu. Međutim, onog trenutka kada uređaj uključite i vidite ispred sebe ogroman zaslon brzo ćete zaboraviti njegove dimenzije, a ostali mobiteli će vam nakon toga izgledati, ajmo to tako reći, smiješno.

Uz to, Samsung Galaxy S 2 iznimno je tanak i lagan mobitel te za razliku od HTC Desirea HD ne ostavlja dojam glomaznosti.

   

"Kockasto" dizajnirano kućište možda nije toliko atraktivno, no ono što jest je njegova debljina, odnosno – tankoća. Sve vrhunske komponente i relativno veliku bateriju smjestiti u kućište debljine 8,5 mm zasigurno nije bio lagan posao. Dodatna prednost Galaxyja S 2 pred potencijalnom konkurencijom je u njegovoj iznimno maloj masi u odnosu na veličinu. Usprkos većem zaslonu te jačoj bateriji Galaxy S 2 lakši je od prethodnika i ima masu od samo 116 grama. Jednom riječju – nevjerojatno. Usporedbe radi, nadolazeći HTC Sensation ima masu od 148 grama.

Plastika od koje je izrađen Galaxy S 2 dosta se razlikuje od one koju smo upoznali na prethodniku. Površina ima teksturu koja otežava klizanje uređaja iz ruku, a otporna je i na otiske prstiju.

Iako ni ova plastika ne izgleda previše profinjeno ipak ne ostavlja dojam jeftinoće kao na prethodniku, a sama konstrukcija je relativno čvrsta i ne osjeti se krckanje, odnsono škripanje.