REVIEW: Samsung Galaxy S2 - Zaslon

Zaslon
Iako su zasloni dijagonale 4,3 inča već neko vrijeme prisutni, tek odnedavno možemo reći da ta dimenzija u gornjem cjenovnom razredu postaje neka vrsta standarda. Tako se i Galaxy S 2 penje za stepenicu iznad prethodnika čiji je zaslon bio dijagonale 4,0 inča. Također, kod prethodnika je premijerno predstavljena Super AMOLED zaslonska tehnologija, a u ovom modelu evoluira za još jedan korak. Naime, Samsung Galaxy S 2 koristi „Super AMOLED Plus“ zaslon koji donosi poboljšanja u vidu 50-postotnog povećanja broja tzv. sub-pixela koji omogućuju još veću čitljivost na suncu i općenito bolji prikaz boja u zatvorenom prostoru.



Ako stavimo oba zaslona jedan pored drugog uočavanje razlike na vanjskom svjetlu može biti samo subjektivne prirode. Ipak, u zatvorenom prostoru osjeti se izvjesna razlika u dubini boja.

S druge strane, zbog niže rezolucije na većoj površini dobivamo manju gustoću točaka nego što je to slučaj kod Retina zaslona na iPhoneu 4, pa će u određenim slučajevima netko možda i primijetiti razliku.

Općenito, jedina objektivna usporedba bi bila sa zaslonom HTC Deisrea HD, koji ima jednaku dijagonalu i rezoluciju, a u tom slučaju Galaxy pobjeđuje zbog Super AMOLED Plus tehnologije nasuprot S-LCD koju koristi Desire HD.

Naravno, kada uskoro na raspolaganju bude HTC Sensation s nešto većom rezolucijom zaslona, situacija bi se mogla i izmijeniti.

Odaziv i preciznost na najvišem su nivou i u nešto manje od dva tjedna korištenja nismo uspjeli primijetiti neposlušnost ili nepreciznost. Jednom riječju, zaslon je vrhunski
Hardver i performanse

Ako bi se opis cijelog uređaja trebao svesti na jednu rečenicu, onda bi ona glasila ovako: Samsung Galaxy S II je brz, žestok, divlji i beskompromisan, jednom riječju – monstrum. Svjesni smo da će izrečena rečenica u skoroj budućnosti zvučati smiješno, no s obzirom da smo na samom početku „višejezgrenog“ doba atraktivnost ovog i ovakvih uređaja ne bi trebala doći u pitanje tako brzo. Naravno, ne treba izostaviti ni Mali-400 grafički ko-procesor koji uspješno pomaže osnovnoj procesorskoj jedinici. Kao izvrsna nadopuna procesorima dolazi nevjerojatnih 1GB RAM-a, što je sasvim sigurno u rangu s dobrim dijelom postojećih PC računala.

  

Prilikom pokretanja više od dvadeset aplikacija istovremeno System panel je pokazivao preko 400 MB slobodne memorije, što je samo po sebi impresivno. Ako ste ikada imali fobiju od gužve u radnoj memoriji svog ljubimca ovdje ćete se osjećati prilično opušteno. Da ne bi ponovo zalazili u debatu oko potrebe za task managerima možemo konstatirati da se Android zajednica dijeli na dva osnovna tabora: na one koji vjeruju u task managere i one koji ne. E sad, kad je Galaxy S 2 u pitanju, a s obzirom na količinu raspoloživog RAM-a, čak će se i oni najtvrđi zagovornici task managera moći opustiti i prestati svakih 5 minuta provjeravati je li koja nepotrebna aplikacija aktivna.

U stanju mirovanja takt procesora se u pravilu se spusti na 200 MHz.

U nastavku slijedi screenshot rezultata mjerenih Quadrant Benchmarkom gdje možemo vidjeti da performanse ovog uređaja višestruko nadmašuju staru gardu opremljenu „običnim“, jednojezgrenim procesorima.


Samsung Galaxy S 2 dolazi u dvije varijante, sa 16 GB interne memorije, kakav je i naš testni primjerak te u varijanti sa 32 GB. Uz ovoliku internu memoriju tu je još i utor za microSD memorijske kartice, što je još jedna od stavki koja ovaj uređaj čini posebnim. Treba napomenuti da pristup memorijskoj kartici zahtijeva vađenje baterije.