REVIEW: Samsung Galaxy S2 - sučelje

Operativni sustav i sučelje


Svi proizvođači Android uređaja razvili su neku svoju vlastitu nadogradnju korisničkog sučelja, pa tako Samsung koristi svoj poznati TouchViz, koji je u najnovijoj varijanti (4.0) pretrpio određene izmjene. Najprije je potrebno spomenuti tzv „lock screen“, odnosno stanje zaslona dok su tipke uređaja zaključane. Novost se sastoji u tome što je sada cijela površina u jednom komadu, a korisno je što nudi i prikaz obavijesti o propuštenim pozivima ili porukama. Svaka obavijest sadrži i mogućnost izravnog pristupa poruci ili pozivu preskačući prikaz početnog zaslona.


Početni zasloni također su doživjeli određene izmjene, a novi ponuđeni widgeti bolje pokrivaju površinu izbjegavajući tako nepotrebne praznine između njih. Samo dodavanje widgeta i prečica aplikacija doživjelo je oku ugodnu, ali po našem subjektivnom mišljenju, nepotrebnu izmjenu. Naime, kada iz izbornika povučete aplikaciju na početni zaslon, on se vizualno smanji kako bi korisniku, eto, dao do znanja da je u stanju uređivanja.

Donekle je izmijenjen, odnosno pojednostavljen i način dodavanja widgeta. Popis se pojavi na dnu zaslona i samo ih je potrebno lagano odvući na željeno mjesto.


Što se samih početnih zaslona tiče, priča je poznata. Ponuđeno ih je ukupno sedam, a moguće im je odjednom pristupiti pinch zumom. Traka s obavijestima s vrha zaslona omogućuje prikaz uobičajenih stavki, a potezanjem prema dolje otvara se novi zaslon u vrhu kojeg se nalaze alati za upravljanje Bluetooth-om, WiFi-jem, GPS-om, auto rotacijom zaslona te isključivanjem/uključivanjem zvukova, odnosno vibracijskih dojava.

 

Kao pozadine zaslona, uz klasične slike, moguće je postaviti i tzv. live wallpapere, od kojih je svakako potrebno izdvojiti dva koja su povezana s Accu Weather servisom. Naime, jedan prikazuje morsku obalu, a drugi vjetrenjače, a vremenske prilike u njihovoj okolini prilagođavaju izgled sukladno vremenskim uvjetima i dobu dana. Moramo priznati da su ovo prvi live wallpaperi koji nam se zaista sviđaju. Atraktivni, a ipak dovoljno diskretni da ne ometaju normalan rad, što je inače čest slučaj kod ostalih „živih pozadina“.