REVIEW: Samsung Galaxy S 2 - tipkovnica, web, Apps

Vitrualna tipkovnica

Klasična Android tipkovnica prisutna je i na ovdje. Ono što nas posebno veseli je prisustvo hrvatskih dijakritičkih znakova kojima se pristupa dužim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice. Zbog velikog zaslona ergonomija tipkovnice ne dolazi u pitanje. Čak će biti potrebno i kratko vrijeme navikavanja ukoliko ste do sada koristili npr. 3.7-inčni zalson. Dakako, korisna stvarčica je i hrvatski T9 rječnik koji će mnogima biti od koristi.



Hrvatski Swype

Samsung Galaxy S II ima mogućnost korištenja Swype načina unosa teksta i to na hrvatskom jeziku. Mora se priznati da je fond riječi prilično bogat, a sadržana su i određena vlastita imena. Iako sam softver nudi cijeli proces obuke za pisanje putem Swypea vjerujemo da vam neće trebati jer je sve zapravo vrlo jednostavno. Uz malo vježbe i privikavanja naučit ćete pisati prilično brzo. Ukoliko Swype naiđe na nedoumicu, u trenutku će vam ponuditi više mogućnosti koje je moguće odabrati vrlo jednostavnim pokretom prsta.






Web preglednik





Kao što vam je vjerojatno već poznato, web preglednik je jedna od onih stavki gdje se najviše osjeti prisustvo dvaju procesora. Web stranice doslovno lete, naravno, ovisno o brzini internet veze. Uz uobičajene načine zumiranja (pinch i dvostruki dodir) Samsung je uveo i novi. Držite dva prsta (palca) na zaslonu, polako rotirajte uređaj naprijed-natrag i web stranice se u trenutku povećavaju, odnosno smanjuju. Zanimljivo, ali uz postojeće načine nepotrebno. Za prilagodbu teksta na zumiranim web stranicama koristite dvostrukidodir. Ne treba zaboraviti ni izvrsnu YouTube aplikaciju koja nudi prililčno širok spektar mogućnosti.




Ostale aplikacije
Standardne aplikacije kao što su E-mial klijent, kalendar, Google Maps, Diktafon, kalkulator i sl. koje inače viđamo na Android uređajima sadržane su i ovdje, pa nema potrebe da ih posebno opisujemo. Ukoliko vam je ovo prvi susret s aplikacijama na Android uređajima pogledajte ostale naše recenzije.

Kao uredski alat tu je aplikacija Polaris Office koja omogućuje pregled i uređivanje .xls (Excel), doc (Word) i ppt (PowerPoint) dokumenata. Iako je zaista pohvalno što Galaxy S 2 dolazi s hrvatskim jezikom moramo primijetiti da su neke stavke, najblaže rečeno, smiješno prevedene, pa smo tako dobili “oblik dokumenta” (document form) ili “oblik lista” (sheet form).





Samsung je ovaj uređaj opremio i dodatnim aplikacijama dostupnim putem Samsung Apps trgovine. Tu su razne igre, alati, čitači vijesti i knjiga i sl. Od ostalih specifičnosti za Samsung uređaje nabrojimo Game Hub za pristup raznim igrama, Readers Hub za čitanje knjiga i raznih novina te Social Hub koji na jednom mjestu objedinjuje sve vrste poruka i događaje s društvernih mreža.



Možda je bitno napomenuti još to da Galaxy S 2 sadrži aplikaciju „Upravljanje“ koja na jednostavan način pokazuje stanje aktivnih aplikacija, instalirane aplikacije, prikaz slobodnog RAM-a te prikaz stanja interne memorije i memorijske kartice. Iako u Android Marketu postoji hrpa ovakvih aplikacija nije loše imati i ovu koja je integrirana u sami OS.