REVIEW: Samsung Galaxy S2 - GPS, Multimedija, Kamera, video

GPS
Budući da se radi o A-GPS sustavu poznato je da GPS modul optimalne rezultate postiže uz asistenciju mobilne mreže, pri čemu je nužno da je uključen podatkovni promet. U takvim uvjetima Galaxy S 2 pronalazi satelite u roku od nekoliko sekundi.

Za vrijeme testiranja korištene su aplikacije Google Maps i RunKeeper s kojima je GPS radio besprijekorno. Ukoliko vam je na uređaju prijeko potrebna navigacija morat ćete se snalaziti s 3rd party aplikacijama. Ovdje želimo istaknuti da će kroz vrlo kratko vrijeme, u Android Marketu biti dostupna izvrsna domaća aplikacija za navigaciju Don’t panic! poznata s iPhonea.



Multimedija
Music player ne razlikuje se previše od onog na prethodniku. Kao novost tu je equalizer i mogućnost reprodukcije 5.1 kanalnog zvuka, a podržani su standardni formati zvučnih zapisa.



Video player omogućuje pregled svih video zapisa sadržanih na uređaju, neovisno o tome gdje se nalaze. Podržan je 5.1 zvuk, titlovi te izbor rezolucije prikaza. Samsung Galaxy S 2 besprijekorno reproducira Full HD video zapis (1080p), kako onaj snimljen vlastitom kamerom, tako i bilo koji drugi. Istina, na samom mobitelu od toga i nema puno koristi zbog rezolucije zaslona koja je dvostruko manja.

Kad su podržani formati video zapisa posrijedi u Samsungu su se zaista potrudili da s ovim uređajem ostave odličan dojam. Dakle, Galaxy S 2 bez problema će reproducirati DivX, Xvid, MP4, 3GP, AVI pa čak i MKV format videa, što je za svaku pohvalu. Naime, do sada smo vidjeli da velik broj uređaja ne podržava čak ni DivX, što je u današnje vrijeme neprihvatljivo.

Kamera


Samsung Galaxy S II dolazi s 8-megapikselnom kamerom, a za razliku od prethodnika i sa LED bljeskalicom čija je snaga u rangu s ostalim uređajima ove klase. Sučelje s izbornicima je prilično kompleksno, no ipak jednostavno za korištenje te s logičnim rasporedom funkcija. Opcije koje su uključene u softver kamere su touch focus, geo-tagging, detektor osmjeha, digitalna stabilizacija itd. Sama kvaliteta fotografija je na najvišem nivou, što se od ovakvog uređaja i očekuje. Naravno, posebnu tipku za kameru nismo ni očekivali. U nastavku slijede primjerci fotografija, a za ostale fotografije snimljene ovim uređajem (u različitim uvjetima) posjetite ovu temu.





Prednja kamera za video pozive ima rezoluciju od 2 megapiksela, što ne nalazimo tako često. Istina, što se tiče video poziva trenutno baš i nemamo puno izbora, jer ih Skype na Androidu još uvijek ne nudi, ali će zato Google Talk u slijedećoj nadogradnji (na Android 2.3.4) dobiti tu mogućnost. Ako baš želite video pozive možete koristiti putem aplikacije Fring i to s drugim Fring korisnicima.

Video kamera



Samsung Galaxy S II drugi je uređaj, nakon LG Optimusa 2X, koji ima mogućnost snimanja Full HD videa u rezoluciji 1080p (1920×1080). No za razliku od Optimusa, Galaxy S 2 ne rabi toliki stupanj kompresije, tako da su snimke odlične. Minuta snimljenog materijala u 1080p rezoluciji i .mp4 formatu zautima između 120 i 130 MB, dok minuta u rezoluciji 720p zauzme oko 90 MB.