REVIEW: Samsung Galaxy S2 - Povezanost, Baterijs

Povezivost

HSPA+
Samsung Galaxy S 2 jedan je od prvih uređaja koji podržavaju HSPA+ brzine prijenosa podataka. HSPA+ je nadogradnja 3G/HSDPA mreže s brzinom prijenosa podataka do 21 mbps u downloadu te 5,76 mbps u uploadu. Po zadnjim izmjenama klasifikacije i nomenklature od strane ITU (International Telecommunication Union) HSPA+ se može nazivati mrežom 4. generacije ili skraćeno 4G. Naravno, HSPA+ nema nikakve veze s nadolazećom LTE tehnologijom, a više o tome u ovoj temi. Ovu situaciju odmah je iskoristio američki T-mobile tako da će Samsung Galaxy S II u Americi prodavati s oznakom 4G.



U Hrvatskoj je HSPA+ mreža podržana u najvećim gradovima i to na određenim lokacijama, a najveća stvarna brzina koju smo uspjeli postići je nešto više od 7 mbps u downloadu i 3 mbps u uploadu. Naravno, brzina od 21 mbps teoretske je prirode i dijeli se ovisno o broju korisnika spojenih na jednu baznu stanicu.

Još jedna napomena, što veća brzina prijenosa podataka, to veća potrošnja baterije. U pravilu, HSPA+ ima smisla jedino ako Galaxy S 2 koristite kao modem za spajanje s računalom čiju električnu energiju i koristi.

DLNA
Samsung Galaxy S 2 moguće je bežično povezati s drugim kompatibilnim uređajima koji podržavaju DLNA standard. Znači, u ovom slučaju DLNA omogućuje prikaz multimedijskih sadržaja iz mobitela izravno na računalu, PS3 ili podržanom TV uređaju.

Za ovu svrhu Galaxy S 2 koristi „All-share“ aplikaciju koja vrlo jednostavno pronalazi kompatibilne uređaje. Za prikaz na PC-u treba imati otvoren Windows Media Player.

HDMI
Samsung Galaxy S 2 dolazi s podrškom za HDMI, ali nema vlastiti utor već koristi micro USB – HDMI adapter. Putem HDMI priključka moguć je izravan prikaz HD video sadržaja na televizorima i drugim kompatibilnim uređajima.

WiFi direct
Ova funkcija omogućuje izravno spajanje nekoliko uređaja s istom mogoćnošću putem WiFi signala. Korisno za igranje u mreži.

Bluetooth 3.0 omogućuje audio povezivanje i razmjenu datoteka.

USB
Prilikom prvog spajanja uređaj sam instalira USB driver, a Kies morate sami skinuti sa Samsungove web stranice. Također, uređaj je moguće koristiti kao USB mass storage.

Kies Air



Ukoliko mrzite spajanje mobitela s računalom preko USB-a i Samsung Kiesa (isto kao i mi) Samsung Galaxy S 2 u startu nudi odlično rješenje – Kies Air. Aplikacija radi tako da se uređaj putem WiFi-a spoji na internet te vam na zaslonu ponudi IP adresu koju trebate upisati u web preglednik. Nakon autorizacije sav sadržaj s mobitela, možete vidjeti na Kies Air-u, tj.unutar taba na web pregledniku. Tu su skoro sve mogućnosti koje nudi i desktop Kies za PC. Možete pregledavati popise poziva, kontakte, SMS i IM poruke, bookmarkse i sl te ih pohranjivati u cloudu, tj. na Samsungovim serverima. U nastavku slijedi prikaz izgleda Kies Air-a na web pregledniku. Kliknite na sliku za povećanje:



Baterija
Zadnjih desetak godina svjedočili smo strelovitom razvoju u skoro svim segmentima kad je mobilna telefonija u pitanju. Procesori i memorija polako dostižu one na stolnim računalima, komponente postaju sve manje i manje, a jedino čiji razvoj konstantno stagnira su baterije. Primjerice, još 1998. godine imali smo Nokiju 6110 s Li-ion baterijom kapaciteta 900 mAh, dok danas, 12 godina kasnije, na smartphone uređajima imamo baterije kapaciteta 1200-1500 mAh, što je praktički nazadovanje.

Dok god se ne pronađe alternativi, odnosno dok izvjesni postojeći koncepti ne postanu komercijalno dostupni, svi su noviji smartphone uređaji osuđeni na praktički jednodnevnu autonomiju.

Samsung Galaxy S II ide mali korak naprijed i pakira bateriju kapaciteta 1650 mAh. Svakako je pohvalno što je Samsung ugradio bateriju nešto većeg kapaciteta, posebice ako se sjetimo 1200 mAh baterije u modelu HTC Desire HD, ali nikako ne treba očekivati čuda. U uvjetima kada je uređaj stalno spojen na internet, bilo putem WiFi-a ili 3G, i da je uključena automatska sinkronizacija (e-mail, Facebook, chat) baterija će i uz nešto intezivnije korištenje ostalih mogućnosti bez problema potrajati cijeli dan. Više od toga svakako je stvar kompromisa. Dakle, ukoliko je isključena automatska sinkronizacija a podatkovni prijenos (WiFi, 3G) uključujete po potrebi, uz razumnu upotrebu baterija bi mogla potrajati i dva dana. Više od dva dana potrajat će, budimo realni, jedino ako uređaj ne koristite, a čisto sumnjamo kako ćete ovakav uređaj kupiti radi pokazivanja na špici. U nastavku slijedi kopija dnevnika potrošnje baterije tijekom jednog dana korištenja.

Početni uvjeti: 3G, Wifi/3g prijenos podataka aktivan, uključena autom. sinkronizacija jednog mailboxa i Facebook accounta. Osvjetljenje zaslona: 100%

Vrijednosti vremena su zaokružene i mogu odstupati +-10%

7:20 Uređaj uključen, baterija 100%
7:40 Razgovor 2 min.
7:50 primljene 2 SMS poruke
8:10 slušanje glazbe 15 min.
Baterija: 97%

8:40 YouTube preko WiFi-a 10 min.
8:55 Surfanje 10 min.
9:20 Surfanje 2 min.
Baterija: 90%

10:30 Instalacija 2 app. pretraga po marketu, Facebook Ukupno: 5 min.
10:50 Poziv u trajanju 3 minute
11:15 Korištenje Twittera (Twicca) 15 min
Baterija: 82%

11:20 prelistavanje pristiglih mailova 5 min
12:15 surfanje 5 min
12:20 Čitanje 1 SMS poruke i slanje 2 e-mail poruke
Baterija: 73%

14:45 Sufanje, mailovi, twitter. Ukupno 20 min.
Baterija: 59%

15:20 snimanje 10 fotografija i 3 video isječaka 1080p
16:10 razgovor 7 min.
16:20 surfanje 5 min.
Baterija: 44%

17:15 Snimanje 5 fotografija, 5 min surfanja
17:20 Youtube 5 min.
17:50 Razgovor 11 min, 1 SMS poruka
18:00 Čitanje i pregledavanje mailova 10 min.
Baterija: 39%

19:25 Surfanje 15 min., 1 poziv u trajanju 15min.
Baterija: 29%

20:50 Surfanje, Twitter, mailovi ukupno 30 min.
Baterija: 22%

21:40 Mailovi 5 min
Baterija: 19%

22:10 Surfanje 5 min.
Baterija: 17%